Sunday, September 6, 2009

Opinion-editorial for Finnish readers

Below my opinion-editorial on latest VAT-reforms in Finland. It was published and referred to on the cover page on Helsingin Sanomat (August 29, 2009).

Selkeyttä hallituksen päätöksiin, kiitos!

Olen ihmeissäni hallituksen budjettiriihen päätöksestä ottaa makeisvero käyttöön. Minua ei sinänsä haittaa, että sokerituotteita aletaan verottaa, vaan ennen kaikkea tyyli, jolla se tuotiin esiin. Makeisverosta tai virvoitusjuomien valmisteverosta ei käytännössä tiedetä muuta kuin että veron kanto aloitetaan jossain vaiheessa ensi vuoden puolella. Vuonna 1999 makeisvero oli 3,50 markkaa kilolta. Paljonko tämä kertoo tulevan veron määrästä? En haluaisi edes tietää minkälaisen hämmennyksen tilassa on esimerkiksi makeis- ja virvoitusjuomateollisuus, jonka tuotteisiin ja toimintaan veroilla on suora vaikutus.

Hämmennystä lisää entisestään arvonlisäverokikkailu, joka on saanut jo koomisia piirteitä. Eikö päättäjille tullut mieleen ravintolaruuan arvonlisävero, kun elintarvikkeiden veroa päätettiin laskea? Ja sitten tulevan vuoden heinäkuussa muutetaan jälleen arvonlisäveroa, mikä tarkoittaa että niin kaupoilla kuin valmistajilla menee järjestelmät uusiksi juuri silloin, kun puoli Suomea on lomalla. Positiivisena asiana voi sanoa, että harjoittelu tekee mestarin, ja syyskuun arvonlisäveromuutoksen jälkeen ensi vuoden heinäkuu menee jo rutiinilla. Tosin näin tuskin ajattelevat arvonlisäveromuutoksia tekevät työntekijät, jotka hukkaavat näin arvokkaita työtunteja.

Nyt vaatisinkin hallitukselta suoraselkäisyyttä ja käytännönläheisyyttä päätöksiin, ja tulevat veromuutokset selkeinä prosentteina ja päivämäärinä julkisuuteen mahdollisimman pian. Ei luulisi olevan liikaa vaadittu....

Mikael Mäkinen
Kauppatieteiden yo

No comments:

Post a Comment